Skip to content

Trio Ritratto dell’amore

Cveto Kobal, flavta – Volodja Balžalorsky, violina – Nedka Petkowa, čembalo

  • Kaj: Komorna glasba
  • Kdaj: sreda, 13.7.2022 od 20.30 do 22.30
  • Kje: Atrij ZRC SAZU, Novi trg 2, Ljubljana
  • Brez vstopnine
  • Vstop prost. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete zadnjo uro pred koncertom na vhodu v Atrij ZRC SAZU. Število mest je omejeno, zato vam svetujemo, da pridete nekoliko prej.

Trio Ritrattoo dell amore

Volodja Balžalorsky, violina – Cveto Kobal, flavta – Nedka Petkowa, čembalo

Georg Philipp Telemann (1681-1767) – Trio sonata v c molu

Largo, Vivace, Andante, Allegro

Johann Sebastian Bach, (1685-1750): Aria (Goldberg variacije)

Aldo Kumar: Tantadrujeve želje (za flavto solo)

Igor Krivokapić  – Drobižki

Janez Matičič (1926-2022): Preludij in Aria (Suita št.3 za klavir 1961)
prva izvedba: Paris, Junij 1962 Livia Rev, klavir
Arr. za cembalo Nedka Petkowa

Nenad Firšt: Something wild (za violino solo)

Jacques Ibert (1890-1962) – Deux interludes

Trio „Ritratto dell’amore“ sestavljajo flavtist Cveto Kobal, violinist Volodja Balžalorsky in čembalistka Nedka Petkowa

V tej zasedbi nastopajo skupaj od julija 1994, ko imeli svoj prvi nastop v okviru Rogaškega glasbenega poletja z glasbenimi deli iz obdobja baroka. Od taktrat dalje Trio redno nastopa po Sloveniji, Avstriji in Hrvaški, med drugim tudi kot gost različnih festivalov. 

Leta 1997 je njihov nastop na Ptujskem gradu posnela TVS. Radio Slovenija pa je posnel njihov koncert na zadnjem festivalu Musica Aeterna 2001 v Kamniku.

V zadnjem obdobju se ansambel vse bolj posveča izvajanju sodobne literature. Tako so v njihovi izvedbi v našem kulturnem prostoru doživele premiero skladbe G. Ligetija, J. Iberta, I. Krivokapiča in I. Kopeckega. S svojimi bogatimi izkušnjami vsi trije posamezniki tvorijo zanimivo simbiozo, ki vzbuja poseben interes za nastajanje novih skladb med slovenskimi komponisti mlajše gerneracije za ta zanimiv sestav. Novo ime ansambla, ki je povzeto po naslovu enega od koncertov F. Couperina, ponazarja vez med barokom in najsodobnejšo glasbeno ustvarjalnostjo. 

Cveto Kobal - flavtist
Cveto Kobal

Cveto Kobal je leta 1983 z odličnim uspehom diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. B. Čampi. Izpopolnjeval se je pri W. Benettu (Kanada), A. Marionu (Francija) in P.L. Grafu (švica). S štipendijo francoske vlade je bil tri leta slušatelj podiplomske specializacije v Parizu pri A. Marionu, P. Y. Artaudu in T. Prevostu. Sočasno je leta 1988 diplomiral na Ecole Normale de Musique de Paris. Leta 1991 se je podiplomsko izpopolnjeval pri J. Walkerju na Univerzi U. S. C. v ZDA. 

Med študijem je dobil vrsto prvih nagrad na republiških in zveznih tekmovanjih leta 1977, 1979, 1981, leta 1983 prvo mesto na Tekmovanju glasbenih umetnikov Jugoslavije. 

Koncertiral je kot solist z orkestri (Simfoniki RTV Slovenije, Slovenska filharmonija, Orkester G. Tartini iz Trsta, Celovški komorni orkester, Orkester Visoke šole za glasbo iz Gradca, Zagrebška filharmonija, Zbor hrvaške RTV), na solističnih recitalih in kot član različnih komornih zasedb v Sloveniji, v republikah bivše Jugoslavije, Franciji, Italiji, Avstriji, Nemčiji, Madžarski in Izraelu. Snemal je za radio in televizijo, solistično sodeloval na mnogih zgoščenkah za domače (Helidon, ZKP RTV Slovenija) in tuje (Mute – London, Sound Circle – Gema v Nemžiji) založbe. V seriji Slovenski solisti je s

pianistom H. Haasom izdal samostojno zgoščenko. Predstavil je številne prve izvedbe slovenskih glasbenih del (Kumar, Lazar, Strajnar, Krivokapič, Kopecky,…). Za umetniško dejavnost prejema odlične ocene strokovne kritike. 

Kot študent (1981-1983) je bil član orkestra Slovenske filharmonije. Od leta 1988 do 1990 in od leta 1992 do 1998 je bil solo – flavtist Simfonikov RTV Slovenija. Med leti 1998 in 2000 je bil urednik Uredništva za resno glasbo in balet na TV Slovenija. Odtlej koncertiranje dopolnjuje s pedagoškim delom. Je izredni profesor za komorno igro in docent za flavto na Oddelku za glasbo Pedagoške Fakultete, Univerze v Mariboru.

Violinist Volodja Balžalorsky doma in v tujini nastopa kot solist in komorni glasbenik. 

Volodja Balžalorsky - violinist
Volodja Balžalorsky – violinist

S številnimi koncerti in snemanji za različne radijske in TV postaje v Evropi in ZDA, si je Volodja Balžalorsky ustvaril sloves violinista izbrušene tehnike, bogatega tona  in prefinjene muzikalnosti. Redno nastopa na mednarodnih festivalih v Bruslju, Kremsu, Bologni, Trapaniju, Ljubljani, Benetkah, Aberystwythu, Kromerižu Londonu, New Yorku itd. 

Posnel je številne CD plošče, med drugim tudi LIVE kolekcijo osmih plošč – in več oddaj za TV Slovenija. 

Od 1999 do 2001 je bil koncertni mojster Freiburger Barocksolisten. Kot komorni glasbenik deluje v različnih, tudi mednarodnih komornih zasedbah. Svoje delo umetnika poustvarjalca uspešno dopolnjuje s pedagoškim delom. 

Že več let vodi različne mednarodne mojstrske seminarje za violino   -Grožnjan Hrvaška), Amalfi in Rim (Italija), Aberystwyth (Velika Britanija), Interlochen in DePauw University (ZDA). 

Od leta 1996 poučuje kot na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je zaposlen kot redni profesor. Od leta 1983 pa na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani. 

Njegovi učenci so osvojili več državnih in mednarodnih nagrad. 

Volodja Balžalorsky je študiral je v Kölnu, Moskvi in na Dunaju pri slovitih profesorjih kot so Igor Ozim, Josef Suk, Galina Barinova in Grigorij Žislin. 

Nedka Petkowa

Čembalistka Nedka Petkowa solistično in kot članica različnih komornih ansamblov redno nastopa po Sloveniji in v širšem evropskem prostoru. Po študiju klavirja pri prof. L. Enčevi in prof. N. Evrovu na Akademiji za glasbo v Sofiji in po študiju muzikologije v St. Peterburgu, je leta 1990 diplomirala na Oddelku za muzikologijo ljubljanske Filozofske fakultete. V sezoni 1993/94 je bila aktivna udeleženka na mojstrskih tečajih za čembalo na mednarodni poletni Akademiji za staro glasbo v Innsbrucku pri prof. J. Sonnleitnerju. V letih 1997-2000 je nadaljevala s študijem čembala na Visoki šoli za glasbo Winterthur Zürich pri istem profesorju na Scholi Cantorum Basiliensis-Raziskovalnem inštitutu za staro glasbo v Baslu. 

V 80-ih letih je bil N. Petkowa članica ansambla Studio za kljunasto flavto v Ljubljani. Kot čembalistka je snemala za glasbeni arhiv Radia Slovenija. Kot solistka nastopa s samostojnimi recitali ter v komornih zasedbah, npr. v duu z violinistom V. Balžalorskym. Leta 1999 pa je pri ZKP RTV Slovenija izšla njena prva CD plošča z deli skladateljev G. Frescobaldija, F. Couperina, A. Forqueraya, J. S. Bacha in G. F. Händla z naslovom „Iskanje izgubljenega časa“. Kot čembalistka je nastopala tudi s komornima ansambloma „Slovenicum“ in „Carnium“ 

Festival Spectrum omogočajo

MESTNA OBČINA LJUBLJANA

MINISTRSTVO ZA KULTURO

Ustanova Imago kot ko-producent julijskega dela festivala